Het voelde weer even als de scriptietijd, want ik had een deadline. Dus dit nachtuiltje zat op zaterdag en zondagavond hard te werken in Excel lijsten aan het einde van het jaar. Voornamelijk zelf gecreëerd, want ik probeer zoveel mogelijk mijn eigen werktijd in te delen. Maar ik doe het ook wel goed op een beetje druk, zolang de druk niet te vaak, te hoog of onrealistisch wordt. En dit geldt ook voor het stellen van mijn nieuwe doelen voor aankomend jaar.

Ik merk het meer om mij heen bij andere ondernemers: veel mensen zijn moe, moe, moe door de rare tijden waarin we leven. RegelSteef wil ook overdag even EgelSteef zijn. Yup, wil graag dat winterslaapje en in het voorjaar pas weer wakker worden (tenzij iemand een last-minute ticket voor Bonaire voor mij heeft).
Gelukkig wint mijn oplossingsgerichtheid het altijd en weet ik dat meestal ’s avonds mijn energie weer gaat stromen.

Maar hoe omarm ik nu deze donkere januari dagen, zodat ik zin heb om dit nieuwe jaar fris te beginnen als ondernemer?
Ik neem je mee in wat werkt voor mij, en hopelijk helpt het jou ook voor wat meer Rust, Reinheid en Regelmaat.

1. Ik ga het afgelopen jaar evalueren per kwartaal. Reflecteren helpt enorm bij het bepalen van nieuwe doelen. Maak tijd om weer even ‘naar binnen te keren’ en te schrijven en uit te tekenen.
Ik heb daar een mooi schrijfboekje voor van VA School ‘mijn eerste jaar als ondernemer’ en het Droomjaarverslag. Goed om zo weer terug te denken aan de rollercoaster van mijn eerste jaar. Want ja dat was het toch wel.
Ook mede door een verhuizing naar een andere provincie en een temperamentvolle peuter en alle bijbehorende virussen van de kinderopvang. Toch heb ik bijna al mijn doelen gehaald. Maar ik hield die ballen laag hoor, meestal dan.

2. Ik ga mijn hoofd leegschrijven als ik teveel (werk)druk voel. Vooral tijdens mijn nachtuil-uurtje dan hè? Een stukje mindgym, oftewel journallen, van 5 minuten per dag zorgt al voor meer rust en overzicht. Sommigen hebben ook baat bij een piekerkwartiertje. Schrijf dan 1 keer per dag alles op wat er in je hoofd spookt. Wedden dat je daarna enorme focus hebt?

3. Leg de nadruk op zingeving. Zoals het evalueren van je Why en je ideale klant. Past je why nog bij je? Zo niet, pas het aan. Zo heb ik nee moeten zeggen tegen iemand die graag met mij wilde samenwerken.

4. Waar kun je het beste mee doorgaan? Voor mij is dat werken op mijn energiemomenten. En uiteraard werken met klanten die daar ook helemaal achter staan.

5. Koningin Schrappen hier, zonder schuldgevoel. Kostte wat jaartjes, maar dan lukt het ook. Ik pas mijn agenda, planningen en doelen namelijk altijd aan op het seizoen. Ik omarm EgelSteef in de winter, dus januari en februari wordt vooral focus op het inwerken van mijn 2 nieuwe samenwerkingen en zorgen voor meer oplaadtijd (lees: uitslapen). Sommige vrouwelijke ondernemers werken juist met invloed van de maanstanden of menstruatiecyclus. Probeer eens uit wat voor jou zou werken in je planningen.

6. Ga met je business buddy of je favoriete klant sparren over je plannen. Afgelopen weken heb ik met mijn favoriete klant onze jaardoelen doorgenomen. En wat kwam er weer veel vrij om over na te denken. Wat ging er goed, wat kan beter, waar word ik momenteel het meeste blij van? En wat is nu echt realistisch haalbaar met mijn bedrijf aankomend jaar?

7. En het belangrijkste: Richt je op kleine stappen en ben dankbaar voor alle stappen die je al hebt gezet afgelopen jaar!

Zitten er nuttige tips bij voor jou? Laat het mij vooral weten.

Maak er een Happy Peppie, liefdevol en vitaal 2022 van met de leukste plannen!