Het is een zondagavond in 2001, net 23 uur geweest. Ik trek een blikje Red Bull Light open en duik weer mijn Geschiedenisboek in. Pfff.. nog even doorzetten Steef, dan ken je het. En BAM daar is de focus. Hèhè,  eindelijk na al die uren staren en afleidende gedachten. Nu lekker knallen! Dan weet ik zeker dat ik morgen mijn hertentamen ga halen.

Al in mijn tienerjaren kon ik het beste leren voor VWO tentamens midden in de nacht (dat Red-bulletje zou ik nu noooit meer drinken). Oftewel een avondmens, zoals velen anderen in mijn familie. Mijn moeder creëerde zelfs de mooiste poppen als mijn vader naar bed ging. En zo ging ze soms door tot het weer licht werd.

Veel zzp-ers doen het al, mijn moeder deed het, mijn nicht doet het en ik doe het; Asynchroon werken. Maar wat is Asynchroon werken? En wat zijn de voor- en nadelen? En waarom kan dit zo goed uitpakken voor je gezondheid? Je leest het hieronder.

Asynchroon werken staat voor plaats- en tijd onafhankelijk werken. Dus werken waar en wanneer je wilt en dat het beste kunt. Je gaat kritisch kijken naar hoe je jouw werk indeelt. Je maakt bewuste keuzes over wat samen moet gebeuren en wat apart gedaan kan worden. Door het vele thuiswerken tijdens de coronatijd zien steeds meer mensen de voordelen ervan.

Ochtendmens versus Avondmens

De kantoortijden en weekenden zijn ruim 100 jaar geleden bedacht om te zorgen dat zoveel mogelijk werknemers tegelijk fysiek bij elkaar konden zijn. Maar in dit digitale tijdperk is dat niet altijd meer nodig. Daarnaast is er in de huidige tijd veel meer chronische stress, waardoor er verschil is in cortisolniveau. Zo ligt de cortisolpiek van een avondmens later op de ochtend dan bij een ochtendmens. Zo haalde ik het bijna nooit om uiterlijk 9 uur op kantoor te zijn en was ik in de ochtend verre van productief. Ook had ik ’s avonds altijd meer energie dan tijdens mijn werkdag. En zo ken ik er meer.

Maar wanneer is asynchroon werken voordelig voor je gezondheid?

Velen zijn er achter gekomen dat tijdens kantoortijden werken niet zo goed meer bij hen past. Vooral voor mensen met beperkende energie is het een grote uitkomst. Het had mij vele werkgevers bespaard als dit 12 jaar geleden al mogelijk was.

Je kunt werken op de momenten dat je er de energie voor hebt. Voor mij is dit bijna nooit in de ochtend. Als ultiem avondmens ben ik er achter gekomen dat ik het liefste werk in blokken van max 3 uur (eentje ’s middags en eentje ’s avonds) en dit ook in het weekend. Tussendoor uiteraard de nodige ‘breaks’: wandeling naar de kinderopvang, avondeten of even bouncen op mijn trampoline.

Je werkt sneller en vaker in een flow en bent daardoor productiever, maar vooral creatiever. Deze blog schrijf ik om 23:18 uur.

Het vergt discipline, maar je kunt zo ook goed een werkroutine vinden.

Het zorgt voor minder stress en je bent meer tevreden na een werkdag.

Het zorgt voor betere beslissingen tussen samenwerkingspartners, want je kunt op je beste tijdstip beslissen.

Wat kunnen nadelen zijn?

Het werken in de flow kan ervoor zorgen dat je dus te lang blijft doorwerken en met zere nek en schouders je bed in duikt. Blijf dus wel stretchen tussendoor en zorg ervoor dat je minimaal ieder uur even wegloopt van je werkplek.

Voor ochtendmensen ligt het gevaar op de loer om te lange werkdagen te maken, aangezien ze meestal de voorkeur hebben om vroeg beginnen.

Wat doe je als ondernemer als je samenwerkingspartners niet asynchroon werken?

Laat aan je (potentiële) samenwerkingspartners weten dat je asynchroon werkt en wat de voordelen hiervan voor jou zijn.

Doe aan verwachtingsmanagement: maak duidelijke communicatieafspraken. Vooral als je met een ochtendmens samenwerkt. Zoek een mooie tussenweg en overleg bijvoorbeeld begin van de middag. Zo toon je respect voor andermans tijd en focus.

Moet je veel e-mailen en vind de ander het vervelend om ’s avonds nieuwe e-mails te ontvangen? Doe aan uitgesteld verzenden met een verzendtijdstip de volgende ochtend. Dit is zowel mogelijk in Gmail als in Outlook.

Wat werkt voor jou?

Wil jezelf hiermee aan de slag? Probeer het eens uit. Ontdek bewust op welke plek en op welke tijden je het beste productief of creatief kunt werken. Noteer dit een week lang en reflecteer. Het zal je ook behoeden om 24/7 te gaan ondernemen.

Ik hoor graag van je of ik je nieuwe inzichten heb gegeven en of je je lijf weer wat beter hebt leren kennen. Laat je het mij weten?