Iedere herfst is het weer raak, die irritante spierpijn in mijn lijf en dan vooral in mijn rug. En wat ben ik dan blij met een heet bad. Mijn interne thermostaat is stuk, waardoor de overgangen naar koud en vochtig weer verre van leuk zijn. En tel daar ook nog eens de virusjes van de kinderopvang bij op. Oftewel ‘Doe mij maar die winterslaap!’
Nu kan ik mij er na twaalf jaar veel beter op voorbereiden. Ook dankzij mijn praktische instelling en oplossingsgerichtheid. En de verhuizing naar een schonere omgeving (bye bye Schiphol) en een beter geïsoleerd huis dragen daar ook aan bij.

Maar weer even terug naar het egel-gedrag. Die winterslaap hoeft natuurlijk niet. Jij wilt ook lekker doorknallen en je doelen van dit jaar nog halen.
Maar daar is weer een tegenslag. Er overlijd iemand in de familie, je krijgt er een griepje bovenop, je blijft maar moe en je hebt daarna totaal geen puf meer om aan je bedrijf te werken. Been there…

Maar wat zou jou nu kunnen helpen om er een blije herfst van te maken, zodat je bedrijf ook lekker blijft draaien?

Door je energie te managen!

Mijn tips voor jou:

Leer van je beste tijd! Is dat de zomer? Denk dan eens terug naar wat jou toen hielp in jouw succes.

Zoek gelijkgestemden en ga even goed ventileren over je struggles. Dit kan zowel op privé als op werkgebied.

Denk weer even terug aan wat je leuk vond als kind om te doen als hobby. En pak dat eens op op een regenachtige zondagmiddag. Was dat bijvoorbeeld dansen op Whitney Houston, pony’s borstelen of knutselen met duplo? Ben weer even kind en merk op wat voor blijheid dat weer geeft. Stiekem houd jij wel van dat nostalgische gevoel hè?

Jij bent niet van suiker, maar toch houden die regenbuien je tegen om een wandeling of fietstochtje te maken. Koop een fitnesstrampoline! Ja, zo één met elastieken in plaats van ijzeren veren. Goed voor je gewrichten en je lymfestelsel, maar vooral voor je geluksgevoel. Je maakt namelijk dopamine aan als je springt. Fijn hè? En de kids kunnen ook wat energie kwijt in huis.

Komt er een drukke werkdag aan? Probeer de dag ervoor zo min mogelijk te plannen buitenshuis. Voor mij is dat de maandag. Hierdoor plan ik op zondag alleen visites bij ons thuis en gaan we niet een lange middag op pad.

Zoals je weet ben ik groot fan van Rust, Reinheid, Regelmaat. En in de herfst al helemaal. Ook jij kan hier veel profijt van hebben. Je weet het misschien niet, maar de 3 R’s brengen je vrijheid. Ga eens bewust kijken wat voor nieuwe routines werken voor jou. En maak die doelen nu echt eens realistisch.

Blijven de ‘moetjes’ maar opstapelen, waardoor je je doodmoe blijft voelen? Een techniek die hiervoor goed helpt is de Salamitechniek. Vooral als je thuiswerkt en ook de huishoudelijke taken in de weg zitten.

De Salamitechniek is bedoeld om je belastbaarheid en belasting goed te kunnen managen op een manier die voor jou werkt. Een salamiworst opeten is beter te doen in stukjes in plaats van in één keer. Oftewel; je wisselt inspanning en rust veel af. Je begint met korte periodes van inspanning vervolgd door langere periodes van rust en herstel. Na verloop van tijd groeien de periodes van inspanning en de periodes van rust en herstel worden evenredig korter. Hierdoor kun je steeds meer aan, maar blijf je bewust van je inspanningen gedurende de dag. Activiteiten kunnen zowel werk zijn als het huishouden. Vind je dit lastig? Koop de stofzuiger Dyson V8 (of een andere oudere versie) en gebruik hem op de max-stand. Na 10 minuten is de batterij leeg en ben je dus op tijd gestopt voor die heerlijke kop thee op de bank. En kun je daarna weer opgeladen door aan die leuke klus achter je bureau!

Ik wens je een fijne blije herfst!